Google dorește să “ucidă” internetul necriptat și, în curând, va arăta două treimi din web ca fiind “nesigur”.

Google dorește ca tot ce rulează pe web să călătorească pe un canal securizat. De aceea, în viitor, browserul Chrome va semnala site-urile web necriptate ca fiind nesigure, afișând un “x” roșu peste un lacăt în bara de adrese URL.

Cu această schimbare viitoare în Chrome, Google clarifică faptul că web-ul viitorului ar trebui să fie criptat, iar toate site-urile ar trebui să fie difuzate pe HTTPS, care este în esență un strat securizat pe lângă protocolul HTTP obișnuit. Mai multe companii și organizații au solicitat site-uri criptate ca parte a unei campanii de “Criptare a tuturor lucrurilor”, care constă în promovarea mai multor site-uri web pentru a abandona protocolul HTTP tradițional, mai puțin sigur și pentru a adopta HTTPS.

În prezent, Chrome afișează numai o pictogramă a unei pagini albe atunci când site-ul pe care îl accesați nu este securizat cu HTTPS, un lacăt verde blocat atunci când este, precum și un lacăt cu un “x” roșu pe el atunci când este ceva în neregulă cu pagina HTTPS pe care utilizatorul încearcă să o acceseze. Schimbarea va atrage și mai multă atenție asupra site-urilor care sunt potențial nesigure.

Gigantul de internet a anunțat în liniște acest plan încă din 2014, când unul dintre membrii echipei de securitate Chrome a trimis o propunere pentru a marca toate site-urile HTTP ca fiind “nesigure”.

Google nu a spus când va face ca flagul HTTP să fie implicit în Chrome, dar un angajat Google care a cerut să rămână anonim pentru că nu a fost autorizat să vorbească cu presa, a spus că va exista un anunț în curând și că intenția este de a face să fie implicit “într-o zi, sperăm”. (Purtătorul de cuvânt al Google a refuzat să comenteze.)